Wat is het verschil tussen Operationeel Veiligheidskunde (OVK) en Veilig Vakmanschap (VVL®)
Waar de opleiding operationeel veiligheidskunde (OVK) medewerkers de beginselen leert van het vakgebied veiligheid, leert de training veilig vakmanschap medewerkers en operationeel leidinggevenden veiligheid toepassen in hun eigen werkomgeving.
Waarin verschilt de inhoud?
De opleiding operationeel veiligheidskunde behandelt een deel van het inhoudelijke vakgebied van veiligheid, zo krijg je bijvoorbeeld les in kennis over gevaarlijke stoffen. Deze specifieke inhoud is niet aanwezig in de training veilig vakmanschap.
In plaats daarvan wordt veel aandacht besteed aan communicatie en persoonlijk leiderschap. Hoe stuur je veilig werken aan in je rol van operationeel leidinggevende? Hoe spreek je elkaar aan op veilig werken?
Waarin verschilt het examen?
De opleiding operationeel veiligheidskunde maakt gebruik van een lesboek en je doet een theorie-examen, daarnaast lever je twee werkopdrachten in.
De training veilig vakmanschap gaat niet over kennis en het toetsen van kennis maar over veiligheid toepassen in je werk. Het certificaat kun je halen door het uitvoeren van de les- en werkopdrachten, het schrijven van een leerverslag en deze presenteren voor de groep.
Weet wat je doel is!
Zoals bovenstaand al aangeeft is operationeel veiligheidskunde een opleiding, eigenlijk kun je operationeel veiligheidskunde zien als een soort module 1 van de opleiding Middelbaar Veiligheidskunde (MVK). Veilig Vakmanschap is een training. Bij het halen van je OVK diploma kun je doorstappen naar je MVK diploma en dat kan bijvoorbeeld niet met het certificaat Veilig Vakmanschap (VVL).
Heb je de ambitie om verder door te groeien en in het vakgebied van veiligheid dan is het raadzaam te kiezen voor een OVK opleiding. Wil je medewerkers en operationeel leidinggevenden trainen om veiligheid in het werk toe te passen dan is de training Veilig Vakmanschap voor operationeel Leidinggevenden (VVL) een goed alternatief.
Zorg voor de juiste motivatie!
De ideale situatie is als een medewerker zelf de wens heeft tot het volgen van een training of opleiding, zeker als deze invulling geeft aan veiligheid. Het zou heel mooi zijn als daar ruimte voor is of voor gemaakt wordt!
Als medewerkers ‘gestuurd’ worden naar een training, zorg dan dat deze het doel van de organisatie invult en zorg dat de medewerker weet waarom hij/zij naar die training ‘moet’. Praat daar vooraf over met elkaar. De verkeerde keuze maken zorgt ervoor dat medewerkers de training/opleiding als moeilijk, lastig, vervelend ervaren en dat levert voor geen van alle betrokkenen de gewenste waarde op.
Ervaringen cursisten
Onderstaand een greep uit de ervaringen van de cursisten van de training Veilig Vakmanschap voor leidinggevenden – VVL® – via The Safety College
Draagt bij aan persoonlijke ontwikkeling.
Leert je om het gesprek over veiligheid te voeren.
Leert je om je eigen safety coach en elkaars safety mate te zijn.
Geeft meer bewustwording van diverse veiligheidsprocessen in de organisatie.
Geeft meer kennis en grip op veiligheid in het eigen werkveld.
Geïnteresseerd in de training Veilig Vakmanschap voor operationeel Leidinggevenden – VVL®, kijk dan gerust even verder voor meer informatie.
Wij hebben de training Veilig Vakmanschap ook ontwikkeld voor operationele Medewerkers – VVM®. Op deze wijze leren medewerkers meer over veilig werken. Een goede aanvulling op het bekende VCA certificaat.
Een folder downloaden kan natuurlijk ook!