Veilig Vakmanschap
Veilig vakmanschap is bewust zijn van gevaren en risico’s, is bewust waarnemen, interpreteren en handelen, is elkaar helpen met veiligheid en veilig werken. Dat vraagt respect voor elkaar, betrokkenheid bij elkaars werk en misschien ook wel elkaars privé leven (weet je wat er thuis speelt?), vertrouwen in en op elkaar. Het vraagt eigenaarschap, het nemen van je eigen verantwoordelijkheid als het om jouw veiligheid en die van de ander gaat.
Operationeel medewerkers in de industrie hebben veelal vak- of kennisinhoudelijke trainingen op het gebied van veiligheid. Vaak ook nog gestuurd vanuit wet- en regelgeving. Training over hoe je veiligheid integraal verwerkt in je klus is minder zichtbaar in het operationele veld. En daar zijn onze trainingen Veilig Vakmanschap Medewerkers (VVM) en Veilig Vakmanschap voor Operationeel Leidinggevenden (VVL) voor ontwikkeld.
Trainingen
VVM is een 3-daagse training waarbij kennis vertaald wordt naar de praktijk door te doen. Interactief met veel oefening en ruimte voor gezonde discussie. Want de praktijk is vaak weerbarstiger dan de theorie! In het verlengde van deze 3-daagse is er ook een 6-daagse training VVL. Ook hier geldt dat de eerste lijn leiding, vaak een voorman of supervisor, veelal niet geleerd krijgt hoe hij medewerkers veilig moet laten werken. En veilig werken is een onderdeel van de klus, je voert deze veilig, op tijd, met kwaliteit uit, dat is de verantwoordelijkheid van de medewerker én de lijn. In deze drie extra dagen komen onder andere coaching en persoonlijk leiderschap aan bod.
Interactief, praktisch & toepasbaar
De trainingen zijn interactief, praktisch en toepasbaar in de eigen directe werkpraktijk. Geen examen aan het einde van de training maar wel een vol portfolio met les- en werkopdrachten. Daarnaast stellen de deelnemers een eigen leerverslag op. Wij geloven dat je leert door te beleven, te ervaren, te doen en te reflecteren. In deze training worden we onze eigen safety coach en elkaars safety mate!