Waarnemingsposities in veilig werken
Vanuit de NLP (neuro linguïstisch programmeren) kennen we de waarnemingsposities. Met behulp van de waarnemingsposities kun je dezelfde situatie vanuit meerdere invalshoeken bekijken. Deze NLP-techniek is ontzettend waardevol als het over veilig werken gaat. Deze techniek is ondersteunend bij het uitvoeren van veiligheidsrondgangen maar kan ook ontzettend behulpzaam zijn bij het uitvoeren van een incidentonderzoek.
Waarnemen vanuit jezelf (1e positie)
In deze rol kijk je vanuit jezelf naar de situatie met de ander. Jouw eigen voorkeurssysteem staat aan en laat je waarnemen vanuit dat perspectief. Met wie was je waar en wanneer, als je deze vragen stelt dan kun je ‘terugkijken’ en ervaren hoe je jezelf gedroeg in die situatie.
We hebben allemaal een eigen waarheid van de werkelijkheid op basis van onze waarnemingen, interpretaties en ervaringen.
Waarnemen vanuit de ander (2e positie)
In deze rol kijk je naar jezelf door de ogen van de ander. Je verplaatst jezelf in de schoenen van de ander. Hoe kom je vanuit dat andere perspectief over? Zachtaardig, kwetsbaar, assertief, agressief? Wat neem je mee in het gesprek dat je voert en is dat ook wat je mee wil nemen?
Waarnemen vanuit de observator (3e positie)
In deze positie hang je eigenlijk als een helikopter boven de situatie tussen jezelf en de ander. Je bent in deze rol aan het observeren wat er tussen jou en de ander gebeurt. Dit observeren is objectief en oordeelloos. Je kijkt eigenlijk naar een film die zich afspeelt.
Wat levert het wisselen van waarnemingsposities op?
- Meer flexibiliteit in je eigen waarneempatroon
- Objectiever waarnemen door meer invalshoeken
- Het leren begrijpen van de ander
- Het beter begrijpen van je eigen communicatie
Wat kun je ermee in veiligheid?
- Je leert om met meer keuzemogelijkheden naar (on)veilig werken te kijken
- Door te begrijpen ontwikkel je meer begrip voor het perspectief van de ander
- Op basis van dat perspectief voer je (veel) gemakkelijker een écht gesprek over veilig(er) werken