Hoe coach je medewerkers om veilig te werken?
Coachen
Coachen is vooral luisteren, vragen stellen en de gecoachte medewerker aanzetten tot effectief gedrag door bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.
Coachen is dus zeker niet hetzelfde als toezicht houden, adviseren, voorschrijven, etc..
Wat is een goede Coach?
Een goede coach geeft geen adviezen, weet het zeker niet zelf beter en corrigeert niet. Een goede coach gaat het gesprek aan, stelt vragen en laat de ander vertellen. Spoort de ander aan tot het nemen van verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag en laat de ander zichzelf corrigeren.
Coachen in veiligheid
Coachen in veiligheid
Oef, dat is nogal een verschil als het gaat om onze veiligheidsrondjes, werkplekinspecties, etc. En wat nu als je ziet dat het “niet goed gaat”? Wat als er onveilig wordt gewerkt?
Dan heb je twee keuzes: Of jij luistert naar wat de ander te vertellen heeft, bent open minded en nieuwsgierig naar hun verhaal en de reden achter het onveilig werken. Of je wil dat de ander naar jou luistert, jij vertelt wat er moet gebeuren. In deze laatste situatie ben je niet open minded en stuur je op het volgen van de afspraken.
Is het een beter dan het ander, nee want de keuze die je maakt kan context afhankelijk zijn. Alleen sta je niet in je rol van coach als je de tweede optie kiest.
Veiligheidscultuur (eigenlijk de bedrijfscultuur)
De eerste optie past bij de culture of commitment waarbij de kern is om te coachen en samen te werken. De tweede optie past bij de culture of compliance waarbij kritiek en correctie de kern zijn.
De coach rol is absoluut een rol die thuishoort in de culture of commitment. Waarbij er meer ruimte is om het gesprek met elkaar aan te gaan over veiligheid en veiliger werken.
Wat levert safety coaching op?
Wat levert safety coaching op?
Als je vanuit je coach rol werkt in een culture of commitment ben jezelf veel meer betrokken bij de medewerker, werk je aan vertrouwen en draag je bij aan de ontwikkeling van de medewerker. Door ruimte te bieden voor het gesprek over veiligheid, kan er meer begrip gerealiseerd worden voor elkaars werksituatie. En leer je om zaken ook door de bril van de ander te bekijken.
En uit de theorie is bekend dat het werken conform de afspraken in de culture of commitment beter gevolgd wordt dan in de culture of compliance.
Eerst begrijpen dan begrepen worden
Stephen R. Covey
The Safety College
Gesprekken voeren over veiligheid
Wij geloven dat er veel meer échte gesprekken over veiligheid gevoerd moeten worden. En we zijn ervan overtuigd dat het leren van coachskills absoluut een bijdrage levert aan het voeren van dat goede gesprek.
Omdat we geloven dat we veiligheid en veiliger werken op deze wijze intrinsiek kunnen motiveren leiden wij veiligheidsverbetercoaches op! Dit zijn medewerkers met verschillende functies en/of rollen zoals, voorman, veiligheidskundige, HSE-manager, Arbo-aanspreekpunt, safety coach, etc.
Wil je meer weten over Safety Coaching?
Lees dan eens ons blog over het GROW model in het artikel “Wat is coaching” of lees ons blog over “Safety Coaching, 5 tips”.
Onze veiligheidsverbetercoach opleiding
Veiligheidsverbetercoach | VVC®
Veiligheidsverbetercoach | VVC® is een opleiding die wij zelf ontwikkeld hebben om medewerkers te leren om een duurzaam, mooi en waardevol gesprek over veiligheid te voeren. We leren medewerkers om in de rol van coach om de juiste vragen te stellen, goed te luisteren, een nieuwsgierige en neutrale houding aan te nemen.
Wil je meer weten over deze opleiding kijk dan verder op onze opleidingspagina.
Vind je onze blog en artikelen interessant? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief, krijg je regelmatig gratis tips en inspiratie via de mail. Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens. Voor meer info bekijk de privacyverklaring.