Teaming, wat is dat?
Teamprestaties in de sportwereld worden nog wel eens als metafoor gebruikt voor succesvolle teams in het werkveld. Maar klopt dit wel?
In deze blog gaan wij in op een TED talk van Amy Edmondson. In deze video van ongeveer 13 minuten wordt aan de hand van een reddingsoperatie van 33 mijnwerkers in Chili, gesproken over verschillende vormen van teams. Wat zijn de verschillen en wat zijn de overeenkomsten? En wat zijn de kenmerken van succesvol teaming?
Verschillen in teams
Sportteams, zijn teams die bestaan uit eenzelfde expertise, een vaste veelal kleine kern, ze kunnen veel trainen en oefenen om op elkaar ingespeeld te raken. Op deze wijze realiseer je een stabiele setting.
Het werkleven heeft niet de luxe om met een vaste kern te werken, op elkaar ingespeeld te raken. Wij moeten flexibeler handelen, meer samenwerking met verschillende collega’s. Acteren op verschillende mensen, met verschillende waarden, verschillende tijdschema’s, verschillende taal. En laat dat nou net ook in veiligheid aan de orde van de dag zijn!
Leadership in teaming
Wat zagen de onderzoekers bij het redden van mijnwerkers?
- Nieuwsgierigheid naar de inbreng van anderen
- Bereidheid om risico’s te nemen en snel te leren
- Een omgeving waarin vreemden zich veilig voelen om met ideeën te komen
Een van de barrières in teaming is onderlinge competitie. Als er uit een groep van 100 mensen, maar 10 mensen over mogen blijven, dan wil jij niet degene zijn die afvalt. En zo zien we elkaar als concurrenten.
Een mooie quote gebruikt door Amy Edmondson is van Abraham Lincoln.
I don’t like that man. I must get to know him better!
Dit is de mindset die we nodig hebben voor effectieve teams in organisaties.