Veilig vakmanschap en risicobewustzijn
Eerder hebben we bericht over onze training Veilig Vakmanschap, een interactieve training waarbij we medewerkers leren om zelf veiligheid te integreren in hun werk. Maar hoe doen we dat dan?
Risicobewustzijn
Op de derde dag van de training Veilig Vakmanschap gaan we in op risicobewustzijn. Risicobewustzijn gaat over het herkennen van gevaren en risico’s. Naast herkennen gaan we de risico’s ook classificeren: plak ik hier een pleister, kan ik hier zwaar gewond van raken, of mogelijk aan overlijden? En wat is er dan nodig om een potentieel ongeval te voorkomen? Veiligheid begint bij het herkennen van gevaren en risico’s! Risicobewustzijn is echter niet iets wat zomaar ontstaat of verbetert. Integendeel, risicobewustzijn vraagt om aandacht! Jouw aandacht om te zorgen voor je eigen veiligheid en voor de veiligheid van de mensen om je heen. Op je werk, in het verkeer, thuis, overal en altijd.
Hierbij horen vragen als:
- Wat is een Risico-inventarisatie en -evaluatie en wat kan ik ermee als medewerker?
- Waarvoor kennen we een Taak Risico Analyse, wat is het verschil? Waar helpt het mij als medewerker en wat is mijn bijdrage als operationeel leidinggevende?
- Hoe voer ik een goede LMRA uit en is dat het invullen van een kaartje?
Direct toepasbaar in de praktijk
De trainingen zijn interactief, praktisch en toepasbaar in de eigen directe werkpraktijk. Geen examen aan het einde van de training maar wel een vol portfolio met les- en werkopdrachten. Daarnaast stellen de deelnemers een eigen leerverslag op. Wij geloven dat je leert door te beleven, te ervaren, te doen en te reflecteren. In deze training worden we onze eigen safety coach en elkaars safety mate!